Samoživitelky se začínají šikovat

Ministryně práce a sociálních věcí Tominová nezůstává se svou koncepcí boje proti chudobě sama. Zatímco mnozí koaliční a opoziční politici nejsou z nástrojů na pomoc neúplným rodinám nadšení, osamělé matky snahy ministryně vítají s nadšením.

"Roky pro nás vlády nic nedělaly, jako bychom neexistovaly, přitom je nás na 400 000.  Mnoho dětí z neúplných rodin žije na hranici chudoby, a nám už došla trpělivost. " říká Lucie Asenová, předsedkyně Asociace neúplných rodin. www.asociaceneúplnychrodin.cz

Sociální sítě umožnily maminkám z celé republiky, aby se začaly sdružovat ve skupinách, kde se vzájemně podporují, sdílejí své příběhy i zkušenosti, pomáhají si radou, navzájem si posílají oblečení a vybavení pro děti nebo dokonce posílají peníze těm rodinám, kde akutně nemají peníze ani na základní jídlo nebo léky. Příkladem takových skupin jsou například

Maminko, nejsi na to sama

Jsem solo rodič

Absurdistán po česku

"Je hanba, že pomoc a podporu státu musí suplovat různé nadace nebo samy maminky," řekla v televizním poradu Máte slovo jedna ze samoživitelek, paní Alena z Prahy.

Máte slovo s M. Jílkovou o zálohovém výživném

V poslední době vznikla i řada zajímavých projektů, které si kladou za cíl upozornit na problémy neúplných rodin u politiků, široké i odborné veřejnosti.Lída Chytilová zorganizovala akci 12 tváří matky. Spolu s dalšími samoživitelkami nafotila krásný charitativní kalendář a uspořádala výstavu fotografií a životních příběhů.Kalendář 12 tváří matky ... (převzato z článku Lucie Asenové (Asociace neúplných rodin)

Poznámka: 12 tváří matky byl pracovní název nyní už jsme "V Rámci možností" - Garra


Lucie Asenová (Asociace neúplných rodin) - kmotra a patronka kalendáře "V Rámci možností"